לאחרונה פורסמה ידיעה מעניינת המצביעה על מגמה חדשה בענף הבישום והריח: באקדמיה לאמנויות יפות בפריז שוקלים להוסיף לרפרטואר הלימודים הכולל ציור, פיסול, צילום, תאטרון ומוסיקה גם קטגוריה אמנותית נוספת אותה לא ניתן לראות או לשמוע- אמנות הבישום. העיתוי אינו מקרי, גם בעבר השני של האוקיינוס האטלנטי, בעיר ניו יורק נעשה השנה צעד נוסף בדרך להפיכתו של תחום הבישום לענף אמנותי מוכר ושווה ערך לאמנויות הוויזואליות והאודיטוריות.
במוזיאון לאמנות ולעיצוב בתפוח הגדול – ART AND DESIGN MUSEUM NYC, נוסף אגף חדש לאמנות הריחות. האוצר האחראי על האגף הוא לא אחר מאשר צ'נדלר בור, מבקר הריחות היוצא של מגזין הניו יורק טיימס אשר הציב דרישה נוקשה וכמעט בלתי מתקבלת על הדעת לתערוכה הראשונה פרי יצירתו. בתערוכת הריחות לא רואים בקבוקי בושם ולא מושפעים מעיצוב, אלא מסיירים בעולמות של ניחוח בלבד מבלי להיכנע לחושים אחרים. מדובר בתערוכת האמנות הראשונה בעולם בה לא תראו דבר, אלא רק תרחרחו. הדרישה של בור נשמעת פחות מופרכת כאשר מבינים שלמעשה רובינו "עבדים" של חוש הראיה, שהוא החוש העיקרי המשתלט על שאר החושים ולעיתים מפריע לנו להריח. במחקרי צרכנות מתברר כי הריח הוא רק הגורם מספר 3 ברכישת בושם וקודמים לו משתנים מתערבים של עיצוב ומיתוג. בפעם הבאה כשאתם בוחרים בושם, נסו ,אם כן, לעצום עיניים.
אוהבים ניחוחות? המשיכו לקרוא, אספנו עבורכם הוכחות רבות לכך שאמנות הבישום היא הרבה מעבר לערבוב טכני של תמציות בבקבוק...
האמנות מתחילה בבית
מומחים לריח טוענים כי הדרך שבה אנו מתבשמים מדי יום היא אמנות בפני עצמה. טקס הבישום היומי המקובל כולל רחצה, משיחת הגוף בקרם או תחליב מפנק, פיזור בושם בהתזה או נגיעה סמוך לנקודות הדופק בהן העור קרוב ביותר לכלי הדם ולכן מתרחשת פעולה של פיזור הריח באמצעות מחזור הדם וחום הגוף. אנשים שונים מתבשמים באופן שונה. יש הבוחרים לצעוד לתוך עננת בושם, אחרים מבשמים את השיער או את הטבור, החכמים יוסיפו ויבשמו את החלקים הפנימיים של המרפקים והברכיים בהם מתרחשת תנועה שתסייע לפיזור מושלם של הריח במהלך היום. ישנם אנשים ובמיוחד נשים הנושאים את הבושם שלהם איתם לכול מקום (מודים באשמה זה אנחנו...) ומקפידים להתבשם בכל שלוש שעות, במיוחד במזג אוויר קר בעוד אחרים מתבשמים רק פעם אחת בבוקר או לפני יציאה לבילוי בערב. מה הדרך הנכונה להתבשם? באמנות כמו באמנות יש הרבה דרכים נכונות. כל עוד זה עובד בשבילכם ואתם מקבלים מחמאות מהסביבה על היצירה האישית שלכם, הרי שאמנות הבישום הפכה לחלק מהיום יום שלכם.
שפת הבשמים
מאחר ולאמנות הבישום אין שפה מובחנת משלה, מדובר באמנות מופשטת וחושנית המתבטאת מעבר למילים, הרי שהיא שואלת את מילות הלקסיקון שלה בעיקר מתחום המוסיקה. אמן הבישום משתמש בתווי ניחוח ומהם יוצר אקורד, הרמוניה, קונצ'רטו ולבסוף סימפוניה שלמה של ניחוחות אותם אנו לובשים. בבושם יוקרתי אחד עשויים לשכון עד 500 תווי ניחוח וליצור חווית ריח אינטנסיבית ומיוחדת. במרבית הבשמים בעולם ישנם בין 20 ל-100 תווי ניחוח או רכיבים שונים. בנוסף לשפת המוסיקה, אוהבת אמנות הבישום לשאול מושגים מעולם הספרות והכתיבה. בשמים מורכבים במיוחד עם הרבה דמויות ותווים מכונים בשמי רומן בעוד בשמים פחות מורכבים מכוניםבשמי נובלה או סיפור קצר. בשמים פשוטים המבוססים על פחות מ-20 רכיבים עשויים לזכות בכינוי בושם שיר.
גם אמנות הציור תורמת את חלקה לשפת הבישום כאשר אמני בישום, "אפים" מפורסמים נוטים לתאר את מעבדת הריחות שלהם כסוג של פלטת צבעים בלתי נגמרת ממנה הם אוספים ומוסיפים גוונים וצבעים כדי להעשיר את יצירת הבושם.
אמנות או אומנות?
מובן שביצירת בושם מעורבות שתיהן: האומנות הטכנית של איסוף ובחירת תווי ניחוח מרחבי הגלובוס מעניקה חשיבות רבה לבית הגידול ולארץ המוצא של חומר הגלם. ארז אדום מוירג'יניה מדיף ריח שונה מארז מהרי האטלס, ורד פרובאנס מעודן יותר מורד תורכיה או בולגריה העשירים, יסמין סמבק מהודו נושא גווני ניחוח עמוקים הרבה יותר מיסמין אירופאי. אומן הניחוחות יהיה מאסטר במעבדה שלו והוא קודם כל כימאי מוכשר אשר מסוגל לערבב תווי ניחוח ולכתוב פורמולה מדויקת ליצירת בושם מוצלח. את האומנות של ערבוב בשמים ורקיחת נוסחאות לומדים טובי אומני הבישום באקדמיה המפורסמת בעולם לתחום הקוסמטיקה והניחוחות שנמצאת בוורסאי שמחוץ לפריס ונקראת ISIPCA. מדי שנה מתקבלים לאקדמיה רק כמה עשרות תלמידים שיצטרכו להפגין ידע טכני ושליטה כימית לפני שיוכלו לזכות בתארים אומן או אמן.
מה הופך "אף" מאומן בישום טכני המערבב תמציות ל"אמן "אמתי היוצר יצירות אמנות מרגשות ובלתי נשכחות? כמו תמיד, בכל אמנות, זאת היכולת לתווך רגשות לאנשים אחרים שיפגשו את היצירה ויתרגשו ממנה. יצירות האמנות הגדולות בעולם שורדות שנים וערכם אף עולה עם הזמן וכך גם באמנות הבישום. בשנים האחרונות הולך ומתפתח תחום אספנות הבישום, כשיותר ויותר חובבים ומקצוענים מטפחים אוסף מרשים של בשמים קלאסיים נדירים לצד בשמי בוטיק ואמנות עכשוויים.
בשמי אמנות- אין דבר כזה שאין דבר כזה...
אחת המגמות הבולטות בתחום בשנים האחרונות היא תחום בשמי האמנות המכונים לעיתים גם בשמי בוטיק או בשמי נישה. מדובר בשיבה למקורות האמנותיים המנחים את אמנות הבישום. חזרה לסדנה הפרטית המאפשרת טכניקות של יצירת בושם "בעבודת יד" כולל שימוש בחומרי גלם טבעיים בעלי נוכחות מרשימה ומורגשת יותר. מאחורי כל בושם אמנות עוד אמן בישום מוערך (מאסטר פרפיומר) אשר מספר את הסיפור שלו ומצליח לגעת בנו, הצרכנים.
אז, בכל פעם שאתם בוחרים בושם או מתבשמים להנאתכם זכרו שגם אתם יכולים להיות אמנים וללבוש את הקוקטייל הפרטי שלכם כדי לרגש ולעורר זיכרונות נעימים בקרב אהוביכם. הרי בכל אחד מאתנו טמון הפוטנציאל להיות אמן...